MEHMET BAYKAN "ÖZEL"

 
RÖPORTAJ: "BU TESİSLER BU ÜLKENİN SERVETİ"
 

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan: Bu ülkenin çocukları erken yaşlarda doping içeren ilaçlar alarak sağlığını tehlikeye atmasın. Hayatını zehir etmesin. Temiz spor yapılsın ve ülkemiz de diğer ülkelere ve sporcularına mahcup olmasın.

 

Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunun altını çizen Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, özellikle çok genç nüfusa sahip bir ülke olduklarını, sportif başarı adına geleceğe umutla baktıklarını söyledi. Baykan, özellikle temiz spordan yana olduğunu ve bunun mücadelesini sonu kadar vereceklerini belirterek, Mersin'deki tesislerin her zerresinden faydalanacaklarını, bu tesislerin arı kovanı gibi çalışacağını bildirdi. Ödül sisteminde de değişikliğe gidileceğini bildiren Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Akdeniz Oyunları'nda bugüne kadar madalya ile tanışmayan bir çok branşta altın madalya aldıklarını söyledi.

TESİSLER ARI KOVANI GİBİ ÇALIŞACAK

Oyunlardan sonra Mersin'deki tesislerin durumu ne olacak? Bu soruyla sık sık karşılaşıyoruz. Aynı durum biliyorsunuz Erzurum'da yaşanmıştı. Oyunlar sona erdikten sonra bu tesisler ne olacak? diye kendi kendimize ve muhataplarına sormuştuk. Cenab-ı Allah bu noktada bize bir görev nasip etti. O gün sorduğumuz sorunun muhatabı bugün biz olduk. Ve göreve başladığımız tarihten itibaren gerek Erzurum'a, gerekse Trabzon'da tesislerin kullanımı konusunda hem Genel Müdürlük bazında hem de İl Müdürlüklerimiz bazında çalışmalar yaptık. Tesislerimizin 2 ayda bir raporlarını alıyoruz. Kullanımı konusunda aldığımız referanslar son derece olumlu. Sürekli kontrollerin yaptırıyoruz. Takip etmeye çalışıyoruz. Bu tesisleri kullanmak durumundayız. Bu tesisler ülkemize uzun vadede hizmet verecek tesislerdir. Bunlar bu ülkenin serveti. Vatandaşların verdiği vergilerle yapılmış. Bu ülkenin çocukları sportif anlamda yetenekli ve gayretli. Özellikle doğuda, Erzurum'da Kars'ta Atletizm, boks güreş gibi branşlarda önemli başarılara yatkın kız-erkek sporcularımız var. Bunları görüyoruz. Takip ediyoruz. Zaten sporcu sayısındaki artış bu yönde kendini gösteriyor. Şimdi yıllarca Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili neden yüzücü yetişmiyor diye sorguladık kendi kendimize. Yüzücünün havuzda yetiştiğini, çok ünlü yüzücüler yetiştiren ülkelerin çokta sahil şeridinde olmadığı bir gerçek. Bu gerçeği gördükten sonra 42 ilde olimpik ve yarı-olimpik yüzme havuzları yapılıyor. Son iki Akdeniz Oyunları'nda hiç madalya alınamayan yüzme branşı toplam 10 madalya aldı. Bir kategoride altını kıl payı kaçırdık. Dolayısıyla havuzları ve bu tesisleri kullanmak zorundayız, kullanıyoruz. Eksikliklerimiz olabilir. Bizden ya da üzerindeki sorumlulukları hakkıyla yerine getirmeyen arkadaşlarımızdan kaynaklanan eksikliklerimiz olabilir. Ancak bunları tespit ettikçe üstüne gidiyoruz. Mersin ilimiz oluşturulan 12 olimpik eğitim merkezinden biri olacak. Türkiye Mersin'de atletler yetiştirecek, yüzücüler yetiştirecek, boksörler, bisikletçiler yetiştirecek. Mersin Türk sporunda 2016 ve 2020 konseptinde inanılmaz bir yere sahip olacak.

İSTİHTAM SIKINTIMIZ YOK

Genel müdürlüğümüze Devlet Personel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı tarafından Bin 500 kadro tahsis edildi. Bunun 350'sini spor yöneticisi, 350'sini antrenör alacağız. Uzun yıllardır Genel Müdürlüğümüz bünyesinde sözleşmeli olarak faaliyet gösteren arkadaşlarımızın kadro işlemleri gerçekleştirildi. Birkaç gün önce meclisten çıkan yasa ile birlikte. Sözleşmeli olarak çalıştırdığımız pek çok arkadaşımız hala var. Yerel yönetimlerle işbirliği içinde hareket etmemizle birlikte istihdam konusunda bir sıkıntımız yok.

ÖDÜL SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİYORUZ

Bu rakamların yüksek olması yeni olan bir şey değil. Yıllardır bu rakamlar ödül olarak veriliyor. Batı ülkelerine göre daha yüksek. Birde bu karşılaştırılan ülkeler sportif anlamda üst trendi yakalamış, başarı sağlama adına sporu bir yaşam biçimi olarak benimsemiş, çocuklarının spor yapmasını isteyen ailelerin bırakın ödülü üstüne para verdiği ülkeler. En son Frankfurt'ta ziyaret ettiğimiz olimpik eğitimi merkezinde gördük ki aylık 600 Euro olan bir çocuğun olimpik eğitim merkezindeki aylık masrafının yarısınI aile karşılıyor. Şimdi bizim bir çıkış yakalamamız gerekiyor. Bunun da bir noktasını teşvik olsun diye ödül olarak görmüş ülkemiz. Bizde bunu devam ettirdik. Ödül sisteminde bir değişikliğe gidiyoruz. Ayrıntılarına girmeyeceğim ancak olimpiyatlarda elde edilecek başarıya dayalı bir ödül sistemine geçeceğiz. Akdeniz oyunlarına has olarak altına ödül sayısını artırdık 100 altını 5 altın yaptık. Burada bir gerekçemiz verdi. Ülkemizde yapılan oyunlarda başarılı olmayanları oldurmak, yapılmayanları yaptırmak zorundaydık. Sportif anlamda olimpiyatlarda yakalayamadığımız morali toplu olarak yakalamamız gereken bir organizasyondu. Bunu başardık. Bu açıdan baktığınızda, elde edilen dereceler açısından baktığımızda yapılan değişikliğin fayda sağladığını görüyoruz. İlk kez 2. olduk. İlk kez genel klasmanda 3 olduk. En fazla madalya sayısına ulaştık. En fazla altın madalya sayısına ulaştık. Bugüne kadar madalya alamadığımız branşlarda madalya kazandık. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?

ÜLKEMDE TEMİZ SPOR YAPILSIN

Dopingi ödüllerin yüksek olması patlattı savı yanlıştır. Ödül zaten her zaman ülkemizde yüksek olmuştur. Avrupa ve Dünya şampiyonalarında yüksekti. Asıl önemli olan nokta olimpiyatların ardından doping konusunda kontrolleri artırdık. Doping numunesi alma konusunda çok fazla titizleniyor ve çok agresif davranıyoruz. Kontrolleri sıklaştırdık. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile Spor Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa oluşturduğu dopingle mücadele kurulu talimatlarımızla çok daha fazla mesai yapıyor. Amacımız şu; madalya aldıktan sonra dopingli olduğu ortaya çıkmasındansa öncesinde tedbir alalım müsabakalara katılmasına engel olalım. Bu ülkenin çocukları erken yaşlarda doping içeren ilaçlar alarak sağlığını tehlikeye atmasın. Hayatını zehir etmesin. Temiz spor yapılsın ve ülkemiz de diğer ülkelere ve sporcularına mahcup olmasın. Milletine mahcup olmasın, alınmış madalyalar alınmamış noktaya gelmesin. Halter doping konusunda en sıkıntılı branşlardan birisi. Ama dopingsiz de bu iş olabiliyormuş demek ki. 2009'da aldığımız madalyanın aynısını aldık. Hatta gümüş ve bronzda fazlasını aldık. Çok önemli sporcularda doping çıkmasına rağmen bu başarı sağlandı. Dopingte durum budur. Doping sorunu konuya daha hassas yaklaşılmasıyla ilgilidir. Aslında kamuoyunun Spor Bakanlığına, Milli Olimpiyat Komitesi'ne teşekkür etmesi gerekiyor. Dopingle mücadelede maksimum mücadele sergilenmeye başlandığı için.
 

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'la yaptığımız “Akdeniz Oyunları” değerlendirmesinin son bölümünde Konya ve Konya sporunu konuştuk. Tesisleşme noktasında Türkiye'nin bütün illeri ve ilçeleri gibi Konya'nın da bu noktada nasibine düşeni aldığını söyleyen Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Konyaspor'un yeniden süper lige yükselmesinin kendilerini, özellikle de gurbette yaşayan Konyalıları çok sevindirdiğini belirterek, Konya'nın futbolda hakkettiği yere geldiğinin altını çizdi. Sporu sevdirmenin yöneticilerin asli görevlerinden birisi olduğunu ifade eden Baykan, “insanlar spora gelmiyorsa, bizler sporu o insanların ayağına götüreceğiz” diyerek, sporun insan sağlığındaki önemine de vurgu yaptı.
TESİSLEŞMEDEN KONYA'DA YARARLANIYOR
Ülke genelindeki tesisleşme hamlesinden Konya'da faydalanıyor. Merkez ve ilçelerde sentetik futbol sahaları, spor salonları, gençlik merkezleri yapılıyor. Bunun yanında tamirat, tadilat pek çok işlem devam ediyor. Konya merkezde şöyle bir şansımız var. Şimdiye kadar gerek özel idarenin gerekse belediyelerin yaptığı spor tesisleri sportif anlamda yatırım yapma noktasında bize çok fazla iş bırakmamıştır. Ancak son 2 yılda programa aldığımız proje sayısı göz önüne alındığında önemli ölçüde yatırımın yapılmış olduğu ortaya çıkmaktadır. Konya'da sportif başarı anlamında çok daha fazla ve çok daha farklı hareket etmek zorundayız. Daha fazla agresif olmak zorundayız. Burada arkadaşlarımızın genel müdürlük bazındaki çalışmalara ayak uyduracak bir performans sergilemesi gerekiyor. Yine kulüp bazında, kulüpleşme bazında ve sporcu sayıları artışı noktasında adımlar atmak, bu şehrin parklarının, spor alanlarının dolup taşması konusunda daha fazla çaba ve gayret gerektiriyor.
KONYASPOR BİZLERİ SEVİNDİRDİ
Konyaspor Süper Lig şansını tam kaybetti dendiği anda tekrar yakaladı. Yeşil-beyazlı takımın yeniden süper lige dönmesi bir Konyalı olarak beni ziyadesiyle mutlu etti. Özellikle gurbette yaşayan, Konya dışında yaşayan insanlar Konyaspor'un süper lige çıkması ile birlikte yeni bir heyacanın, mutluluğun ve sevincin doruğuna çıktılar. Anadolu Selçukluspor kongresini yaptı. Yeni bir yapılanma ile yoluna devam edecek. Bölgesel amatör Lig'ta mücadele eden takımlarımız var. Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı'nın 1. Lig'e çıkması umudunu taşıyoruz. Diğer branşlarda sporcularımızın gerek ferdi gerek belediye sporcularımızın elde ettikleri önemli başarıları izliyoruz. Fedakarca gayret gösteren amatör yöneticilerin, futbol veya futbol dışı branşlarda ortaya koymaya çalıştıkları çabaların farkındayız, yanındayız. Elimizden gelen desteği maddi ve manevi göstermeye çalışıyoruz.
SPORU SEVDİRMEK BİZİM ELİMİZDE
Konyalının spora uzak olduğu noktasında bir değerlendirmede bulunmak istemem ancak spora yaklaştırmak bizim elimizde. Bu şehrin dört bir yanında yürüyüş parkurları, spor alanları olduğunda buraları doldurmak zor bir iş değil. Kendi halinde spor yapmaya çalışan insanları daha planlı spor yapmasını teşvik amacıyla çeşitli projeler ortaya koyduk. Ülke genelinde çalışmalar yaptık. Biz çabalayacağız. İnsanlarımız spor yapma konusunda bilinçlendireceğiz. Sporun fiziksel, zihinsel, sosyal faydalarını ortaya koyacağız. Bu ülkenin insanları 10 yıl önce karnını doyurmakta zorlanıyordu. Çoluğunun çocuğunun nafakasını temin etmekte zorlanırken yaşanan pozitif değişikliklerle  artık spor yapma konusunda, kültürel alanda bilgilenme konusunda, kitap okuma konusunda gayretli bir hale gelmeye başladı. İnsanlarımız daha da bilinçli noktaya geliyor. Eğer bir eksiklik varsa sportif anlamda çaba gösteren spor adamlarının, spor basınının, spor yöneticilerinin eksiğidir. Yoksa sporun faydalarını bilmeyen sporun çocuğunun gelişimine sağladığı faydalar konusunda bilinçlenmemiş insanları bu eksiklik noktasında suçlayamazsınız. Çocuğu spor yaptığı takdirde takım ruhunu kazanma adına, ekip ruhu kazanma adına, daha iyi insan olma adına, daha pozitif, daha neşeli, daha güler yüzlü insan olma adına artılar sağlayacağını bilen aileler mutlaka spora daha yakın hareket eder.
AY-YILDIZLILAR ALTIN REKORU KIRDI
17. Akdeniz oyunlarında madalya sıralamasında birinciliği İtalya kazanırken, altın rekoru kıran ay-yıldızlı sporcular oyunları, 47 altın, 43 gümüş ve 36 bronz madalya ile tamamladı. Oyunlar tarihinde en fazla madalya kazanan ekip olan İtalya, Mersin'deki oyunlarda da madalya sıralamasında birinci oldu. Toplamda 186 madalya kazanan İtalyan sporcular, oyunları 70 altın, 52 gümüş ve 64 bronz madalya ile bitirdi. İtalya'yı ev sahibi olduğu oyunlarda çok başarılı müsabakalar çıkaran Türkiye takip etti. Altın rekoru kıran ay-yıldızlı sporcular oyunları 47 altın, 43 gümüş ve 36 bronz madalya ile tamamladı. Fransa'nın üçüncü olduğu madalya sıralamasında İspanya dördüncü, Mısır ise beşinci oldu. Bosna Hersek, Lübnan, Makedonya, San Marino ve Suriye, altın madaya kazanamadan oyunları bitirdi.
HAYRAN KALDILAR
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge ile  Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (ICMG) Başkanı Amar Addadi'nin Mersin'le ilgili düşüncelerinin ve gözlemlerinin kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, bu insanların bakış açısının son derece değerli olduğunu söyledi. Genel Müdür Baykan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge'nin “Türkiye kısa bir sürede Akdeniz Oyunları’na hazırlanarak büyük bir iş başardı.  Gerçekten büyük bir iş başarmışsınız. Hepinizi tebrik etmek istiyorum çünkü her şeyi yalnızca 18 ay içinde hazır hale getirdiniz. Bu çok önemli. Tekrar tebrikler. Açılışı da çok beğendim. Yaratıcı ve önceki örneklerinden farklıydı. Güzel bir şovdu” sözlerinin yabana atılacak sözler olmadığını söyledi. Baykan,   (IOC) Başkanı Jacques Rogge'nin 2020 olimpiyat adaylığı yolunda çok önemli bir viraj olduğunun altını çizmesinin ve “Sonuçta başarılı geçen oyunlar iyi, başarısız olanlar da kötü etki bırakır. O yüzden elbette ki Mersin Akdeniz Oyunları'ndaki performans dikkate alınacak”  sözlerinin 2020 olimpiyat adaylığı için de iyi bir referans olacağını vurguladı.

 
RÖPORTAJ: Recep Çınar-Merhaba Gazetesi/20.07.2013
 
RÖPORTAJ: "BU TESİSLER BU ÜLKENİN SERVETİ"